Wat is jouw verhaal?
Verhalen vormen onze realiteit. Ze helpen ons ons verleden te begrijpen, wat we hebben meegemaakt, wie we toen waren, wie we nu zijn en wie we graag zouden willen zijn wanneer we verder gaan op ons pad. We vertellen verhalen om onszelf aan nieuwe mensen voor te stellen. We vertellen verhalen om ons gedrag te verklaren (zelfs aan mensen die ons al heel lang kennen).
Onze verhalen helpen ons contact te maken met anderen die soortgelijke levenservaringen hebben en ze helpen ons contact te maken met mensen die heel anders zijn dan wij. We koesteren deze verhalen, soms te veel.
Want we hebben allemaal onze verhalen, gebaseerd op vooronderstellingen uit het verleden. Maar heb je je ooit afgevraagd welke rol ze spelen in jouw leven, welke invloed de verhalen die je vertelt daarop hebben? Maar hoe kan die interne logica van deze verhalen je nieuwe ervaringen vormgeven?
Want stel jezelf eens de vraag:
• Heeft een jeugd van verwaarlozing je doen twijfelen of je de aandacht waard bent?
• Hebben te veel slechte dates ervoor gezorgd dat je helemaal stopt met daten?
• Leg je vaak uit waarom je bent zoals je bent aan iemand die jouw verhaal als excuus interpreteert?
• Heb je jezelf ooit betrapt op het maken van oneerlijke veronderstellingen over iemand anders?
• Waar komen je verwachtingen van jezelf en anderen vandaan? Zijn ze te hoog? Te laag?
is het antwoord ja?
Wanneer je ja hebt geantwoord op een van deze vragen, is het tijd om je af te vragen: wat als je echt vastzit in je eigen verhaal? Het betekent niet dat het niet is gebeurd zoals je denkt dat het is gebeurd, of dat je verhaal er niet toe doet. Het kan allemaal waar zijn, maar hoe dient het je?
Want we gebruiken allemaal onze verhalen als herinnering, als bescherming of preventie. Onze kernverhalen, zoals “Ik kan op niemand anders dan mezelf vertrouwen”, waren ooit adaptieve verhaallijnen. Ze verdreven onze hulpeloosheid en maakten ons vaardig en sterk. Maar hoewel ze passen in het verleden, passen ze niet noodzakelijkerwijs in het heden. Sterker nog, ze kunnen de toekomst blokkeren. Vasthouden aan die verhalen, die ‘waarheden’ met vasthoudendheid, kan ons zo hypervigilant maken dat we het verleden overal zien.
Waar we aan vasthouden, blijft bestaan.
Het kan ons ervan weerhouden nieuwe dingen te zien en te proberen
en, ja, nieuwe verhalen te schrijven.
Als een date te laat komt en we hebben een geschiedenis van wachten of ons onzichtbaar voelen, kunnen we onmiddellijk naar de uitgemaakte zaak van ons vooronderstellingen racen: dat ze ofwel egoïstisch zijn of dat we onwaardig zijn – of beide. Wanneer we vasthouden aan de diepe overtuigingen over wie we zijn of hoe we denken dat anderen ons zien, kan dit ons ervan weerhouden nieuwe overtuigingen te creëren over wie we kunnen zijn.
Maar maak je geen zorgen: het schrijven van nieuwe verhalen hoeft niet alleen te gaan over het loslaten van de reis van de held die ons heeft geleid tot waar we zijn – het gaat erom dat we onszelf toestaan nieuwe hoofdstukken te schrijven, een nieuw plot, andere personages of personages anders zien, een andere rol geven, thema’s, andere vooronderstellingen te ontwikkelen en lessen te leren.
hoe weet je het?
Onlangs werd mij gevraagd hoe ik weet wanneer iemand vastzit in een destructieve verhaallijn. En of het nu in mijn kantoor voor hypnotherapie is, in een lezing of in een privé-situatie, er is altijd een destructieve ‘weggever’ in dat verhaal, een opvallend gegeven dat als een rode vlag steeds de kop op steekt. Want wanneer iemand steeds exact hetzelfde verhaal herhaalt – woord voor woord – met telkens dezelfde voorbeelden en conclusies, weet ik dat ze gevangen zitten in een narratieve cyclus. Ik heb er een missie van gemaakt om mensen mijn kantoor binnen te laten komen met het ene verhaal en te laten vertrekken met een ander. Het doel is om te transformeren van stilstand naar beweging, van het vastzitten in de draaideur van hun overtuigingen naar vrijheid, groei en mogelijkheid, van vernauwing naar openheid.
Dus ga eens in je zelf op zoek naar welke verhalen je jezelf vertelt
En daag jouw mythologieën uit over hoe ze ervoor zorgden dat je verbinding verloor met wie je bent, wat je bent
en herschrijf het verhaal waarmee je hebt geleefd – bijvoorbeeld dat de enige oplossing om je uit een doodgeslagen huwelijk te bevrijden, is dat je erbuiten op zoek gaat naar erkenning of waardering; of dat je de overtuiging hebt dat je je kinderen bij moet sturen omdat ze niet het pad lopen dat jij voor hen bedacht hebt (gebaseerd op je eigen pad dat naar alle waarschijnlijkheid ook verhaallijnen kent uit de opvoeding van jouw ouders en hun ouders voor hen); dat je in relaties met vrienden je altijd dienstbaar (of juist sturend) moet opstellen om waardevol te zijn… op welke manieren we hunkeren naar acceptatie of verbinding…of wat dan ook, welke verhalen jij jezelf ook vertelt….
want wanneer we willen dat ons eigen verhaal voldoening geeft, vereist het dat we vaak schrijven en goed editen.
En wanneer ik zeg “schrijf vaak en redigeer grondig”, bedoel ik dit: we hebben geen controle over hoe het leven zich ontvouwt, maar we hebben zeggenschap over de principes en de waardes waarop we onze verhaallijnen baseren en hoe we het vorm geven, structureren en interpreteren. En die nieuwe interpretaties kunnen ons helpen los te komen en ons de vrijheid geven om volwassen keuzes te maken die we als kinderen niet konden.
Nieuwe verhalen kunnen ons bevrijden van ondermijnende verhalen, vooronderstellingen die ons omlaag trekken en vooringenomen conclusies. Ze scheppen hoop en mogelijkheden voor verandering.
Dus …. welke nieuwe verhalen ben jij klaar om te leven?
En om dat te doen, kan je de lens eens op jezelf richten en jezelf afvragen:
• Wanneer je angsten een personage zouden zijn in jouw verhaal, Hoe praat jouw angst met je? En hoe praat jij met je angst?
• Wat zeg je tegen jezelf als je toestemming wilt om iets nieuws te proberen?
• Wat houdt je tegen om oud, belemmerend, gedrag los te laten
• Wat is de dialoog tussen het deel van jou dat het ergste vreest en het deel van jou dat groter wil dromen?
• Wat wil je zeggen tegen de persoon die nog steeds naar je kijkt met de ogen van het verleden en niet alle veranderingen ziet die je hebt aangebracht in jouw leven, in jouw verhaal?
• Welke mythes laten je vasthouden aan destructief gedrag?
• Als je het verhaal van je leven tot nu toe zou schrijven, hoe zouden de hoofdstukken dan heten?
• Wanneer je het verhaal van je toekomst zou schrijven, hoe zouden de hoofdstukken heten?
…. maar er zijn nog zoveel meer vragen om te stellen….
Wil je graag je eigen verhaal herschrijven of redigeren? Je eindelijk weer energiek en vol passie voelen? een leven leven dat gestoeld is op jouw waardes en normen, een leven dat jezelf en anderen ruimte geeft, voldoening geeft? Maak dan een afspraak of neem contact op met de praktijk. Of bel me op 06-46 35 01 00