Wat is hypnotherapie?

Hypnose is een erkende therapie vorm die kan helpen bij veel soorten klachten.
Een van de vragen die me voortdurend gesteld worden, is ‘hoe werkt hypnotherapie of hypnose nou eigenlijk?’
Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig.

Cogito ergo sum:  ik denk dus ik ben. 

Dat klinkt ontzettend logisch, maar eigenlijk klopt er maar weinig van. Wij mensen dachten altijd dat we compleet rationeel waren en dat we nadenken over alles wat we doen. 
Het wordt echter steeds duidelijker dat dit niet het geval is.

Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman onderzocht dat namelijk jarenlang samen met zijn collega Tversky.  In zijn boek Thinking, fast and slow  lees je alles over dit onderzoek. 
De belangrijkste boodschap? 
98 procent van ons gedrag komt automatisch en onbewust tot stand.
Dat betekent dat je gedrag maar 2 procent van de tijd voortkomt uit bewuste, rationele processen. Dat klinkt misschien vreemd, maar ga maar eens na wat je allemaal doet op een dag. Lezen doe je bijvoorbeeld helemaal automatisch, of autorijden. En denk je na over hoe je ’s ochtends uit bed stapt, doe je dat eerst met je linkerbeen? Of eerst met je rechter? En of je een sigaretje neemt of juist niet…. Of je iemand die je voor het eerst ontmoet aardig vindt, of juist niet…

Nee, natuurlijk niet, dat gaat allemaal automatisch!

En als je een glas water drinkt, denk je dan na over hoe je het water in moet schenken? Met hoeveel kracht je je hand samenknijpt om het glas vast te houden en welke spieren je moet bewegen om vervolgens je arm omhoog te bewegen naar je mond? 
Nee, dat doe je niet. En dat is maar goed ook! Ons rationele systeem is een erg langzaam systeem dat behoorlijk veel energie kost. Als we overal bewust over nadenken, wordt het leven vrij ingewikkeld. Daarom gebruiken we meestal het efficiëntere onbewuste systeem. Dit systeem gebruikt aannames of vooronderstellingen om snel tot een beslissing te komen. 
En die aannames maak je op basis van eerdere ervaringen of op basis van wat ‘gebruikelijk’ is in jouw omgeving. 

En ja, soms zijn die aannames niet zo handig….

Iemand die te veel eet of rookt, kan bijvoorbeeld denken dat hij zich daar lekker rustig van gaat voelen. Maar is dat echt zo? Nee!
Zo iemand wéét natuurlijk prima dat te veel eten of roken niet goed is. 
En vaak gaat hij of zij dan op wilskracht proberen om van dat probleem af te komen.
Maar iedereen weet dat het maar heel weinig mensen lukt om dat voor elkaar te krijgen op wilskracht of op basis van argumenten.
Als dat wel zo was, zou het veel meer mensen lukken om slank te worden en te blijven en zou niemand het in zijn hoofd halen om een sigaret op te steken!
Het geven van voorlichting en het bijbrengen van kennis over wéér een nieuw dieet of over hoe slecht roken voor je is, heeft daarom maar weinig effect op gedrag.
Wat veel beter werkt, is om in te spelen op ons onbewuste gedrag. 

En dát is nou precies wat er gebeurt tijdens hypnose.

In hypnose ben je namelijk in een diepere ontspanning waardoor je kritische denken wordt omzeild en je kunt communiceren met je onbewuste. En dán kun je nieuwe aannames, vooronderstellingen en gedrag installeren. En dát gedrag wordt dan je nieuwe ‘automatische’ gedrag. 
Is dat niet fantastisch??!?
Dus, wanneer je je gedrag of je gevoelens wilt veranderen, is het belangrijk om erbij stil te staan dat je niet op je bewuste, maar op je onbewuste moeten inspelen. 
Want  zo kom je makkelijker van je klachten af.
Klachten waar je vaak allang mee rond loopt, waar je al heel vaak van af probeerde te komen door jezelf de juiste argumenten te geven of tegen jezelf te zeggen dat je méér je best moet doen, maar waar je nog steeds last van hebt. 

Hypnose helpt. 

Hypnose kan je helpen om bijvoorbeeld van allerlei lichamelijke klachten af te komen.
Zo wordt hypnose effectief ingezet tegen PDS en migraine, maar ook bij andere lichamelijke klachten zoals allergie, auto-immuunziektes zoals reuma , SOLK-problemen en verwerking van bijvoorbeeld MS, verschillende vormen van kanker of beperkingen in het bewegingsapparaat  (herniaverlammingsverschijnselen) kan het worden ingezet.
Daarnaast kan hypnose helpen om te stoppen met roken, je zelfvertrouwen terug te krijgen, een fobie of angst kwijt te raken (vliegen, autorijden, menigten, ruimtes …), makkelijker te praten in het openbaar, verlegenheid, stress of depressie te overwinnen, je eetgewoonten veranderen en snel te afvallen, je seksualiteit te verbeteren, rust en sereniteit te ervaren of gedrag te veranderen (verslavingen aan bepaalde medicijnen, beheersing van woede of ander gedrag enz …), om je los te maken van een persoon die schadelijk voor je is en zo veel meer…

Hypnose is een bewezen, snelle, veilige en effectieve techniek. 

Over het algemeen zijn 3-5 sessies voldoende om overtuigende en blijvende resultaten te verkrijgen en om gedrag of emoties te transformeren.

Wanneer je meer informatie wilt over hypnotherapie en je wilt van je probleem of klacht af, of als je hypnose een keer mee wil maken in de praktijk, bel me, ik sta voor je klaar!