medische klachten

Is Medische Hypnose voor iedereen geschikt?

In principe is het voor iedereen geschikt, die de bereidheid heeft om Medische Hypnose te ondergaan.
Wel is het van belang dat je een medische verklaring van je behandelend arts hebt. Het is namelijk belangrijk om uit te sluiten dat je een klacht hebt die een medische behandeling behoeft. Wanneer je ook onder behandeling bent van een arts of psycholoog, kom ik graag hiermee in contact om er zo voor te zorgen dat mijn behandeling aansluit daar op. Dit zal ik uiteraard ALLEEN doen met jouw uitdrukkelijke toestemming!

Bewezen effect

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van Prof. M. Benninga van het AMC.

Hypnose kan ook als gedragsveranderende therapie worden ingezet, bijvoorbeeld als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Daarnaast is hypnotherapie effectief als het gaat om stress-reductie, leren ontspannen, (voorkomen van) burn-out en het verminderen van pijn bij PDS.

Ook wanneer je wilt (leren) mediteren, maar het lukt je niet alleen, dan is hypnotherapie een zinvol alternatief met dezelfde positieve resultaten!

(Bron NBVH)

kan hypnose helpen bij mijn klacht?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt hypnotherapie een effectieve behandelmethode bij diverse klachten. Sommige mensen ervaren al na een paar sessies verbetering terwijl anderen er langer over doen. De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend. Ik leer je daarnaast ook zelfhypnose oefeningen zodat je het succes langdurig vast kan houden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de verbetering doorzet, zelfs nadat de behandeling is afgerond.Medische hypnotherapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling van lichamelijke klachten waarvoor geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is gevonden (SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Deze speciale vorm van hypnose verlicht en vermindert pijn en ongemak door bijvoorbeeld migraine, prikkelbare darm syndroom (PDS), tinnitus of chronische pijn.

De therapie die je bij mij volgt, bestaat uit een gecombineerde aanpak. Allereerst gaan we samen kijken wat precies jouw klachten zijn en hoe deze zich uiten en op welke wijze ze je leven beïnvloeden. Eerst wordt de lichamelijke klacht behandeld. Met hypnose onderzoeken we de wisselwerking tussen wat jouw hersenen je over jouw pijn geleerd hebben en je lichamelijke reacties daarop. Dit staat in medische termen bekend als de ‘buik-brein’-as. Met die informatie leer je hoe je zelf weer de regie over je lijf terug kunt krijgen door je hersenen als het ware te ‘resetten’.

op deze TED-talk zie je hoe Neurowetenschapper Lorimer Moseley uitlegt hoe je brein werkt wanneer het pijn ervaart. Super interessant!!

Daarnaast ga je kijken naar wat jouw lichaam je probeert te vertellen met de klacht die je belemmert. Door dit in de therapie mee te nemen, kan het positieve effect van de eerste fase van de behandeling, langdurig worden behouden. Is er bijvoorbeeld een link te vinden tussen de tijd dat de klacht ontstond en eventuele gebeurtenissen die in die periode speelden? Of is er misschien sprake van opgestapelde emoties of spanningen waar je je niet van bewust bent? Wanneer je inzicht krijgt in de trigger van je lichamelijke klachten, kun je ervoor gaan kiezen om dingen anders aan te pakken en ook op die manier te werken aan je lichamelijke gezondheid.

Oorzaken van onverklaarbare klachten

Vaak is er een duidelijke oorzaak voor een medische klacht, maar soms is dat niet zo.
In dat geval worden deze klachten SOLK klachten genoemd.
Als je milde klachten ervaart, heeft dat niet zoveel invloed op je hebben weinig gevolgen op je functioneren, maar er zijn ook SOLK klachten die het dagelijks leven sterk beïnvloeden.

Zo erg zelfs dat je niet meer in staat bent om te werken, dat je moet stoppen met je hobby’s, of dat het moeilijk wordt om je sociale contacten te onderhouden.

De weg naar een diagnose is vaak een lange en frustrerende weg. Vaak worden klachten niet begrepen door mensen uit de directe omgeving, wat heel frustrerend kan zijn voor de persoon die de pijn ervaart.

medische of psychologische oorzaak?

Hoewel een medische oorzaak voor deze klachten vaak niet wordt gevonden, kunnen bepaalde gebeurtenissen of patronen deze pijn wel activeren.

Veel mensen ontwikkelen bijvoorbeeld somatische pijn na het ervaren van een negatieve ervaring. Zoals bij misbruik, het verliezen van een geliefde of een ernstig ongeluk. Maar ook na het ondergaan van een eerdere fysieke aandoening, kan je lichaam alert blijven op lichamelijke processen of op bijvoorbeeld voeding.

Dit soort situaties en ervaringen bevorderen het vrijkomen van het stresshormoon.

Het kan dus zijn dat de geest het lichaam beïnvloedt om de pijn of ziekte te ervaren. Maar dat kan ook andersom zo zijn. Dat het lichaam de geest beïnvloedt dus.

veel voorkomende oorzaken van SOLK-klachten:
  • Een familiegeschiedenis met deze ziekte
  • Een eerdere lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld een ernstige ontsteking van de darmen bij PDS.
  • Fysiek, psychologisch of seksueel misbruik,
  • Familiegeschiedenis van psychiatrische problemen,
  • Lichamelijke ziekte van een of beide ouders,
  • Financiële status en crisis in het gezin,
  • Negatieve levensgebeurtenissen, ervaringen met gepest worden,
  • Toenemende pijn na een stressvolle gebeurtenis.

Heb jij last van onverklaarbare lichamelijke klachten, bel me dan gewoon even zodat ik je hier meer informatie over kan geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-4.png