hooikoorts-zelfhypnose

Ja echt!
Schone berglucht visualiseren kan hooikoorts verminderen

Ben je een van de mensen die precies in dát seizoen dat anderen genieten van stralend voorjaars- of zomerweer, last krijgt van de symptomen van hooikoorts?
Je bent niet alleen. Een op de vijf Nederlanders heeft last van een allergie, waarvan hooikoorts er een is. Bijna 10% van alle mensen in Nederland heeft in meerdere of mindere mate te maken met hooikoorts.

Wat is het nu eigenlijk?
Je hebt hooikoorts wanneer je immuunsysteem op een abnormale manier reageert op een normaal onschadelijke pollen. In de medische wereld wordt dat ook wel een allergeen genoemd.

Bij blootstelling aan het allergeen, denkt het immuunsysteem dat het wordt bedreigd en komt het in actie door het lichaam te verdedigen.
Dat zou logisch zijn wanneer het gaat om stoffen die daadwerkelijk het lichaam zouden kunnen bedreigen zoals bacteriën, virussen of bepaalde chemische stoffen. Maar nu produceert het lichaam antilichamen en geeft chemicaliën vrij die histamine worden genoemd. Dit histamine kan voor heel veel verschillende reacties zorgen. Een paar daarvan:
• een jeukende neus
• een loopneus of juist een verstopte neus
• jeukende, branderige en tranende ogen
• opgezette ogen of neusslijmvlies
• vaak moeten niezen
• vaak hoesten of een pijnlijke keel
• je voelt je (soms) benauwd
• je voelt je vaak moe en grieperig

Anders dan wat veel mensen denken, worden deze symptomen dus niet door de stof waarvoor je allergisch bent gecreëerd, maar door de stof, de histamine, die je immuunsysteem zelf produceert.
En díe reactie is dus eigenlijk helemaal niet nodig. Je lichaam reageert gewoon iets te alert, is iets te scherp afgesteld.
En dát is eigenlijk simpelweg te verhelpen door je immuunsysteem weer te resetten naar de oorspronkelijke instelling of de balans waarin het zou mógen zijn.
Maar eerst vertel ik wat over hoe een allergie als hooikoorts gewoonlijk behandeld wordt. Waarschijnlijk weet jij daar inmiddels meer van dan ik…

Behandeling
Allergische reacties worden normaal gesproken in de medische wereld behandeld met antihistaminica (om de histamine tegen te gaan), decongestiva of steroïden (om zwelling en roodheid te verminderen). Maar deze medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, een droge mond en een verhoogde bloeddruk.

Er wordt soms ook systematische desensibilisatie ingezet in een poging een specifieke allergie, zoals hooikoorts te genezen.
Dit is een proces waarbij de patiënt in de loop van de tijd aan kleine hoeveelheden van het allergeen wordt blootgesteld, zodat hun lichaam er geleidelijk ongevoelig voor wordt.
En hoewel het effectief kan zijn, is het een langzaam proces dat lang duurt en dat zeker niet altijd succesvol blijkt te zijn.

Verlichtend onderzoek
Dus, wanneer jij één van die mensen bent die de symptomen van hooikoorts doet.
En misschien krab je jezelf wel eens op je hoofd en vraag je je af hoe je jezelf van die symptomen af kan helpen.
Ja, dat snap ik maar al te goed!

En dan lijkt het misschien wel heel apart wanneer ik zou zeggen dat hypnotherapie je kan helpen om dat achter je te laten.

… maar toch blijkt dat zo te zijn!

 

En je kan jezelf verbazen over hoe gemakkelijk je dat eigenlijk kan doen.
Want ooit was er een tijd dat je die symptomen niet deed, dat jouw immuunsysteem helemaal vrij kon ademen.
En dat kan weer….
Want een team van Zwitserse onderzoekers heeft daar onderzoek naar gedaan.
En uit de studie die zij deden, blijkt dat het simpelweg focussen van je gedachten op een schone, allergeen-vrije omgeving de symptomen van hooikoorts kan verminderen.

Volgens Dr. Wolf Langewitz van het Universitair Ziekenhuis in Basel, Zwitserland zijn de resultaten erg bemoedigend.
Zij deden onderzoek om uit te vinden of psychotherapie-gerelateerde methoden, waaronder hypnotherapie, kunnen helpen de symptomen van hooikoorts te verlichten.
Het team rekruteerde 79 patiënten met matige tot ernstige allergische reacties op gras- of boompollen, die vervolgens werden getraind in zelfhypnose.
Uit het onderzoek blijkt volgens Langewitz, dat, om succesvolle resultaten te bereiken, het noodzakelijk is om eerst in een trance-achtige staat te komen en dan de geest te concentreren op een bepaald thema.
Dit bleek erg goede resultaten op te leveren.
Het team was erg enthousiast over de resultaten. Daarbij komt dat deze interventie geen bijwerkingen heeft aldus Dr. Langewitz.

Een heldere oplossing
De Zwitserse onderzoekers gaven de deelnemers de opdracht zich voor te stellen dat ze zich op een plek bevonden waar allergieën hen niet kwellen. Je kan dan denken aan rustgevende plaatsen waar de lucht schoon is, zoals op het strand, op een berghelling waar de lucht helder en schoon is of op een skipiste.

Langewitz moedigde zijn patiënten aan om zich “glinsterende sneeuwkristallen”, koude temperaturen en andere sneeuwverschijnselen te visualiseren en te voelen, om zoveel mogelijk kanalen van waarneming aan te boren.

Ongeveer 40 patiënten werden na de periode van zelfhypnose getest op hun biologische reactie op allergenen: ze werden blootgesteld aan pollen en hun congestie werd beoordeeld met behulp van een apparaat dat de luchtstroom door de neusholtes meet.

Er werd vergeleken hoe de reactie was na (zelf)hypnose en zonder. Het verschil was verbluffend.

Langewitz en zijn team gebruikten alleen het visuele en kinesthetisch vermogen, De ervaring die ik tijdens mijn sessies in mijn praktijk heb, is dat dit nóg krachtiger werkt wanneer ook de reuk- en smaakzintuigen worden ‘aan’ gezet. Dit komt omdat deze zintuigen belangrijk zijn voor het voortbestaan. Wanneer je bijvoorbeeld iets ruikt dat niet gezond is (denk aan gaslucht) of je proeft dat iets bedorven of giftig is, dan zal je systeem daar meteen actie op ondernemen. Dat werkt andersom ook zo. Wanneer je een fijne geur of smaak proeft of ruikt, heeft dat direct invloed op je parasympatische vermogen om je rustig en op je gemak te voelen.

Dus laten we beginnen, zullen we?

 

Wil je graag van je allergie af? Je eindelijk weer energiek en gezond voelen? Maak dan een afspraak of neem contact op met de praktijk. Of bel met 06-46 35 01 00

je kan ook beginnen met eerst onderstaande zelfhypnose te beluisteren!

 

BELANGRIJK: laat een diagnose stellen…..
Wat overigens belangrijk is te weten, is dat een allergie -dus ook hooikoorts- een medische aandoening is. Het is dus altijd belangrijk eerst je huisarts te consulteren om eventuele (andere) oorzaken van symptomen uit te sluiten en in geval van anafylactische allergie geen interventie (ook niet een zelfhypnose) uit te voeren zonder begeleiding van een arts.

Dus wees lief voor je lijf en laat je controleren!

 

Referenties
Langewitz W., et al. Psychother Psychosom, 74. 165 – 172 (2005).