depressie/burn out

Herken je dit?

 • je bent de laatste tijd enorm vergeetachtig
 • het lijkt wel of je je altijd moe voelt
 • het is al zó lang geleden dat een een goede nacht slaap had!
 • je eigenwaarde is niet echt meer wat het geweest is….
 • kun je steeds vaker niet meer op dat ene woord komen en je concentreren lukt niet
 • valt het je op dat je snel geïrriteerd of boos bent?
 • heb je weinig eetlust, ben je soms duizelig of heb je last van kramp. Of misschien voel je wel eens pijn op je borst?

Je bent geestelijk en lichamelijk uitgeput. Je voelt je lusteloos en je wordt daar niet blijer van. Misschien heb je het een tijdje druk gehad en vertelt je lichaam je nu dat je rustiger aan moet doen. In een ernstiger geval zijn dit de symptomen van een depressie. Of van een burn-out.

Burn out betekent letterlijk “burn-out”. Je bent somber, alles kost veel moeite, je kunt niet langer genieten, je voelt je leeg en moe en je kunt je niet langer concentreren. Goed slapen of een pauze nemen verbetert niet.
Burnout, stress, depressie en overspannenheid zijn een reactie van je lichaam op aanhoudende hevige emotionele druk. Dat kan variëren van stress op het werk, slapeloze nachten, ziektes, relatie- of geldproblemen.

Stress kan ook het gevolg zijn van opgeslagen negatieve overtuigingen in je onderbewustzijn.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een gebrek hebt aan zelfvertrouwen of eigenwaarde. Je piekert te veel. Of je bent bang voor wat de toekomst gaat brengen, wat anderen van je vinden of je ervaart te veel druk op je werk. Je denkt voortdurend “ik mag er niet zijn“, “ik ben niet goed genoeg“, “niemand houdt van me“, “ik kan het niet” en ga zo maar door. 
Vaak zijn die negatieve overtuigingen al tijdens je vroege jeugd in je onderbewustzijn geïnstalleerd.

Stress is een instinctieve en automatische reactie op gevaar. Acute stress brengt het lichaam in de overlevingsmodus om te vechten, vluchten of te bevriezen. Dit stimuleert het hele lichaam om actie te ondernemen.

Wanneer de stressklachten te lang en te zwaar worden, is er sprake van overspannenheid. Met zowel overspanning als Burn out is er geen evenwicht meer tussen “draaglast” en “draagvermogen”. Burnout is een meer ernstige vorm van overbelasting. Zowel je brein als je lichaam zijn letterlijk overbelast en je lichaam is uitgeput en opgebrand.

Oorzaken van burn-out

Er zijn veel oorzaken om burn-out te krijgen, sommigen liggen meer voor de hand dan anderen. Mensen die vatbaar zijn voor burn-out hebben vaak overtuigingen die hen ertoe aanzetten om eisen te stellen die groter zijn dan hun vermogen om ermee om te gaan.

Faalangst is een belangrijke boosdoener voor het opgebrand raken. Als gevolg hiervan worden je eigen grenzen niet herkend en ga je er over heen, met als gevolg dat het lichaam overschakelt naar noodreserve-energie.

Niet luisteren naar de signalen van het lichaam
Als je te lang voorbij je eigen grenzen gaat, reageert het lichaam hierop en blijft de stress zich ophopen. Om met deze situatie om te kunnen gaan, worden het lichaamsgevoel en de emoties onbewust uitgeschakeld. Je verliest contact met wat je nodig hebt en wat goed voor je is. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, rust en ontspanning. Totdat er iets gebeurt waardoor de emmer overloopt…..

Verdere oorzaken van een burn-out

 • Neiging tot perfectionisme
 • Negatief zelfbeeld
 • Te hoge werkdruk
 • Moet jezelf bewijzen
 • Moeite om nee te zeggen

Langdurige stress heeft een verwoestend effect op veel lichamelijke functies zoals je hart en bloedvaten. Maar ook je gehele hormoonbalans en je immuunsysteem worden hierdoor verstoord.

Hypnotherapiebehandeling tegen burn-outklachten

Door middel van hypnotherapie zoeken we naar de onderliggende oorzaken en halen deze uit het systeem. De oorzaak wordt bij de wortel aangepakt. Oude ingesleten patronen en coping-strategieën worden veranderd waardoor je systeem wordt gereset. Je kunt weer rust ervaren en de signalen van je lichaam weer herkennen.

Door het effect van deze onderliggende oorzaken te veranderen, neemt de aanmaak van stresshormonen af zodat je lichaam en geest zich weer kunnen ontspannen.

Wellicht klinkt het raar, maar feitelijk is een burn out een kans om de prioriteiten in je leven weer op orde te stellen. Je lichaam geeft aan dat het niet gaat op de manier die je gekozen hebt. Door hypnose kom je weer in contact met wat werkelijk belangrijk voor je is.

de aanpak

Tijdens de eerste afspraak gaan we na wat je precies ervaart en wat mogelijke overtuigingen, ervaringen en gewoontes hebben geleid tot jouw overspannenheid, burn out of depressie. Afhankelijk van hetgeen hieruit naar boven komt, stellen we samen een op jou afgestemd plan op.

Tijdens de hypnosetherapie staan 5 uitgangspunten centraal:

 • We gaan via je onbewuste na waar de oorzaak voor de burn-out of depressie is ontstaan. De ervaring zelf kun je natuurlijk niet veranderen, maar de manier hoe je daar mee om gaat wel!
 • We behandelen het probleem door je te laten ervaren hoe jij je beter kunt ontspannen. Je vind weer je innerlijke rust en balans.
 • We werken aan jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen, zodat jij weer vol in het leven staat en gaat genieten.
 • Jij leert de triggers signaleren die je stress geven en krijgt handvatten om hier bewuster op in te spelen. Het maakt je weerbaarder tegen stress en burn-out.
 • Jij krijgt de regie en controle terug over jouw leven. Niets of niemand staat jou nog in de weg om te zijn wie jij werkelijk bent!

Wil je graag van je stress af? Je eindelijk weer energiek en gezond voelen? Maak dan een afspraak of neem contact op met de praktijk. Of bel met 06-46 35 01 00

Meer info? klik hier

 

BELANGRIJK: laat een diagnose stellen…..
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, is het belangrijk dat  je even je bloed laat controleren. Een bloedonderzoek sluit namelijk eventuele medische oorzaken uit. Oververmoeidheid kan namelijk ook een gevolg zijn van bijvoorbeeld schildklierproblemen, bloedarmoede of Pfeiffer. Dus wees lief voor je lijf en laat je controleren!