Allergie

Wat is een allergie? 


Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn.

Voorbeelden zijn stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, of voedselbestanddelen. Die lichaamsvreemde stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Die allergenen komen in contact met de huid, met de slijmvliezen of komen via de luchtwegen of met voedsel het lichaam binnen.

Omdat het immuunsysteem denkt dat het om schadelijke stoffen gaat, probeert het deze stoffen onschadelijk te maken met een soms ‘overdreven’ reactie. Je krijgt dan klachten als een loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid of soms ook diarree. Allergie dus….
Die klachten komen niet van die stoffen maar worden veroorzaakt door de reactie van het immuunsysteem op die stof. Hooikoorts is daar een bekend voorbeeld van.

Een allergie is dus een overdreven reactie van je immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. Allergie is dus ook gedrag. Je lichaam reageert op iets van buiten terwijl dat niet hoeft. En met behulp van hypnotherapie veranderen we dat gedrag.

Hoe kom je van je allergie af? 


Herken je dat? Je hebt ineens een allergie gekregen? Enig idee waarom? Door middel van hypnose gaan we samen onderzoeken waarom deze verandering heeft plaatsgevonden. Het antwoord daarop ligt vaak in je onbewuste. Door de juiste vragen te stellen, komen we daar snel achter. En als we dat antwoord hebben, gaan we je onbewuste een nieuw, gezond gedrag aanleren, zodat het op een goede manier om kan gaan met die stof. Een leven zonder allergie!

7 veel voorkomende allergieën 

Allergie voor pollen – pollenallergie hooikoorts 
Opvallend veel mensen krijgen een verstopte neus en rode ogen van pollen. Onder meer gras, onkruid en bomen geven pollen af. Slecht nieuws: er zitten van januari tot en met september pollen in de lucht. Goed nieuws: je kunt de allergie meestal goed behandelen. 

Allergie voor medicijnen – medicijnallergie
Geneesmiddelen kunnen onverwachte bijwerkingen hebben. Soms ben je intolerant, maar soms is er sprake van een echte allergie. Ook de combinatie met andere medicijnen of bijvoorbeeld homeopathische middelen kan een reactie veroorzaken.     

Allergie voor huisstofmijt – huisstofmijtallergie
Een allergie voor huisstofmijt gaat gepaard met symptomen als astma (benauwdheid en moeite met ademhalen, piepen of hoesten), niesbuien, een verstopte of lopende neus, tranende en jeukende ogen, vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn of eczeem. De huisstofmijt is bijna onzichtbaar met het blote oog, maar zit wel overal: in matrassen, dekens, kleding en tapijt, op knuffels. Vooral in de herfst is het beestje zeer actief.   

Allergie voor insectengif – insectenallergie
Een allergie voor bijvoorbeeld wespensteken kan heftig uitpakken. Jeuk over het hele lichaam, opgezwollen lippen en ogen, en zelfs bloeddruk- en hartritmestoornissen zijn soms het gevolg. Voor sommige mensen dreigt zelfs anafylaxie: zo’n heftige reactie dat je lichaam in shock raakt of je een hartstilstand krijgt. Wie zo’n ernstige allergie heeft, moet voor noodgevallen altijd een injectiepen bij zich hebben met adrenaline – het ‘tegengif’ voor teveel histamine, de chemische stof die door het lichaam wordt aangemaakt bij een allergische reactie.         

Contactallergie
Netelroos en eczeem zijn klachten die op een contactallergie wijzen, maar soms is het direct zichtbaar dat onze huid iets niet verdraagt. Shampoo of cosmetica, maar ook een horlogebandje, armband of latexverf kunnen bultjes, uitslag of blaren veroorzaken en in het ergste geval een anafylactische shock. De enige afdoende behandeling van een contactallergie is het vermijden van de stof die de allergie oproept. Voor sommigen betekent dit zelfs dat ze van beroep moeten veranderen.       

Allergie voor (huis)dieren – huisdierallergie
De symptomen voor een huisdieren lijken sterk op die voor huisstofmijt. Alleen zijn in dit geval huidschilfers of veren van dieren de veroorzakers. Voorbeelden zijn kattenallergiehondenallergie, vogelallergie

Voedselallergie  
Je kunt voor veel voedingsmiddelen allergisch zijn. Dit staat bekend als voedselallergie. Bekende ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn: pinda’s, noten, kruiden, koemelk, vis en schelpdieren en fruit. De ernst van de reactie loopt van redelijk onschuldig tot fors. De een krijgt wat uitslag bij zijn mond terwijl de ander een gevaarlijke anafylaxie krijgt. 


Wil je nu eindelijk van die allergie af?
Neem dan contact op met de praktijk of maak direct een afspraak

Meer info? klik hier